Hallå där Klara Hackenstrass!

Klara Hackenstrass forskning handlar om att optimera massakokningen, för att få ut mesta möjliga värde av den skogliga råvaran. Hon är doktorand inom Företagsforskarskolan Resurssmarta processer och har precis presenterat sina resultat så här långt på ett halvvägsseminarium.

Hallå där Klara! Hur känns det att ha kommit halvvägs?
– Ärligt talat är jag väldigt exalterad! Det är ett bra tillfälle att se tillbaka på allt som har hänt hittills, inse hur mycket jag har lärt mig och titta framåt mot det som är planerat för de kommande två åren.

Doktorand Klara Hackenstrass, Uppsala universitet. Foto: Johan Olsson.

Vad gör du just nu i projektet?
– Just nu jobbar jag på att analysera simuleringarna som jag gjorde förra terminen och se vilka slutsatser jag kan dra av resultaten. Jag jobbar också på att bli bättre på FEM-modellering*, samt gå kurser för att få djupare kunskap i ämnen som är viktiga för min forskning.

På vilket sätt arbetar ni tillsammans med industrin?
– Vi har regelbundna uppdateringsmöten med representanter från de företag som finansierar mitt doktorandprojekt och deras input har hjälpt mig att göra mer realistiska antaganden i mina modeller och förstå vilka aspekter som är viktiga att tänka på.

Vad innebär det att vara en del av en företagsforskarskola?
– För mig innebär det att jag får interagera med doktorander och forskare från olika universitet men också med branschrepresentanter. Det är ganska sällsynt att göra ett simuleringsprojekt som mitt, som har direkt koppling till det industriella sammanhanget det är insatt i.

Vad skulle du vilja göra efter din examen?
– Jag har några idéer, men eftersom jag inte är från Sverige så inkluderar detta beslut också var jag vill bo i framtiden. Jag är väldigt glad över att ha lite tid kvar innan jag doktorerar!

*Finita elementmetoden (FEM) är en numerisk metod för att med hjälp av datorer lösa fysikaliska problem som beskrivs med partiella differentialekvationer. Vanliga tillämpningsområden är värmeledning, elektriska fält och hållfasthet.